Slide background

Sprzedaż hurtowa i detaliczna ryb słodkowodnych

O karpiu

Historia karpia

Tradycja hodowania karpia sięga w Polsce XIII wieku. Wtedy ryba ta dotarła do naszego kraju i to aż z Azji.
Tam znana jest w kuchni już od V w. p.n.e. W Polsce jako pierwsi zaczęli hodować ją w przyklasztornych stawach zakonnicy, głównie cystersi.
Dlaczego? W średniowieczu było bardzo wiele dni postnych, ale postne zakazy kulinarne nie obejmowały ryb. Szybko więc w cysterskich stawach zaroiło się od wielu słodkowodnych ryb. Najbardziej jednak ze względu na delikatny smak ceniono mięso karpia. A że wigilia była świętem postnym, ale i szczególnie uroczystym, więc i smaczny karp zaczął się na cysterskich stołach pojawiać w dzień wigilijny jako danie główne. Stamtąd trafił na stoły szlacheckie, a popularnym daniem wigilijnym stał się od początków XIX wieku.
Karp jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych w Polsce. Według szacunków na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy karp jest uważany za rybę waleczną i przebiegłą. Karp, występujący w polskich jeziorach i rzekach, jest albo uciekinierem ze stawów hodowlanych, albo został tam wprowadzony przez zarybianie. W Polsce karp nie rozradza się w środowisku naturalnym ze względu na zbyt niską temperaturę wody - jest to gatunek od wielu setek lat hodowany w gospodarstwach rybackich.

karp

Hodowla karpia

Tajemnica niepowtarzalnego smaku polskiego karpia tkwi przede wszystkim w sposobie jego hodowli.
W naszym kraju dominuje hodowla naturalna. Ryby przez cały okres wzrostu znajdują się w stawach, a nie w basenach. Tam odżywiają się nie tylko zbożem czy paszami, ale również roślinnością wodną. Karp jest trudną rybą w hodowli. Okres wzrostu wynosi trzy lata, co oznacza, że dopiero trzyletni karp osiąga wiek i rozmiar, w którym może trafić na stół. Samo odławianie również nie należy do łatwych. Rybacy po
spuszczeniu wody ze stawów, bądź odłowieniu ryb sieciami, muszą je jeszcze posegregować według wielkości. Te mniejsze po przezimowaniu w specjalnych zbiornikach na wiosnę trafią do stawów. Dojrzałe zaś
okazy na wigilijne stoły. Karp żeruje i wzrasta głównie w lipcu i sierpniu, nie bez znaczenia jest zatem umiarkowanie ciepłe lato, które sprzyja wzrastaniu karpi.

Image

Dlaczego warto jeść karpia

Kto je ryby, czuje się, niczym ryba w wodzie. I zdrów jest, jak ryba. Ich mięso ma dobroczynny wpływ na serce. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, zapobiegają miażdżycy, ogólnie poprawiają krążenie.
Zapewniają składniki mineralne (potas, jod, miedź, żelazo), a także witaminy z grupy B i witaminę A.
Gwarantują dzieciom prawidłowy rozwój i wzrost, dzięki doskonałym białkom. Zawierają wszelkie składniki niezbędne do prawidłowej pracy całego aparatu ruchu. Tłuszcz rybi łagodzi bóle i sztywność stawów, towarzyszące problemom reumatycznym.. Obecny w mięsie magnez koi nerwy i wzmacnia mięśnie. Cenny wapń , który wraz z witaminą D oraz fosforem (także obecnymi w rybie) buduje kościec i zęby, wpływa na procesy wzrostu czy odnowy komórek, ale także wspomaga pracę mózgu i produkcję estrogenów.
Polski karp ma mnóstwo zalet. Jest tańszy od łososia, pstrąga, węgorza czy modnych owoców morza, a zarazem nie wywołuje uczuleń tak często, jak wymienione wcześniej ryby. Polski karp to prawdziwy fenomen wśród hodowanych w całej Europie ryb tego gatunku. Posiada niepowtarzalny smak, a do tego jego mięso to prawdziwa kopalnia cennych dla organizmu ludzkiego kwasów tłuszczowych, witamin czy białka. Spożywając potrawy z karpia wprowadzamy do organizmu o 50% kalorii mniej niż przy spożyciu takiej samej ilości potrawy z mięsa wołowego.

Tak więc warto jeść karpia, bo jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy!

Karp zawiera w sobie:

1. witaminę B6 (reguluje ciśnienie, pracę serca, układu nerwowego)

2. witaminę B1 (poprawia sprawność umysłową, świetnie działa na układ nerwowy)

3. witaminę B12 (świetnie działa na układ nerwowoy, ale i poprawia apetyt)

4. zawiera szereg pierwiastków m.in. magnez, fosfor, potas, wapń


dodatkowo:

5. 100 gram mięsa karpia zawiera zaledwie ok. 130 kcal

6. W 100 gramach mięsa jest aż 17 procent białka

7. W 100 gramach jest zaledwie ok. 5, 6 proc. to tłuszcz

karp

Jak wybrać świeżego karpia

Kupuj karpia bez obaw. W polskich sklepach znajdziesz tylko karpie hodowlane.
Najlepsze w smaku są karpie o wadze 1,5 do 2 kg. Zwróćmy uwagę na sposób pływania karpia np. w sklepowym akwarium. Zdrowy i pyszny porusza się z góry na dół i nie przechyla się na boki. Jeżeli zaś chodzi o łatwość oprawiania tej ryby, a w szczególności usuwania łuski, to najszybszy w przygotowaniu jest karp lustrzeń (ma odrobinę łusek wokół płetwy grzbietowej). Skóra karpia pełnołuskiego z kolei jest w całości pokryta łuską.


Nieświeżą rybę rozpoznasz po:
- rybę za bardzo "czuć rybą", czyli woń jest nieprzyjemna lub wyjątkowo intensywna,
- skóra ma zauważalne przebarwienia, nietypowy kolor, pod wpływem ucisku łatwo trwale się odkształca.
- oczy ryby są mętne i zapadnięte.
- skrzela blade, a zwłaszcza sine - u świeżej ryby powinny być czerwone, a przynajmniej wyraźnie zaróżowione.

Image

Mapka Dojazdowa

Kontakt

Gospodarstwo Rybackie Alojzy Kuczera

Biuro Rybnik:
tel./fax. 32 42 35 547,
tel. 608 021 986,
tel. 509 788 966

magazyny rybne Nędza

tel./fax. 32 41 86 041

tel: 696 439 026 - właściciel

tel: 602 367 315 - ichtiolog

e-mail: kuczera.karp@op.pl

 

© 2017 Kuczera. All Rights Reserved.